
Men virksomhederne mangler viden og redskaber til at designe den rette forretningsmodel og dermed realisere de muligheder, der ligger i at udvikle og sælge samlede serviceløsninger skræddersyet til kundernes behov. Mange danske virksomheder ved, at de står foran en nødvendig omstilling fra produkt til servicesalg, og at hvis ikke de omstiller, løber andre med forretningen.
Som en del af Service Week i uge 45 havde Service Platform inviteret den italienske platformsdesigner og organisationsekspert Simone Cicero til Danmark. Der blev trukket hårde veksler på Simone, som afviklede heldags-masterclasses tirsdag i Aarhus og onsdag i København. Onsdag aften var Service Platform vært for en middag med repræsentanter for hotel og mødeindustrien, hvor Simone med den danske ekspert Anna Ilsøe indgik i drøftelserne om fremtidens medarbejdere i et platformsperspektiv. Han rundede besøget af torsdag med et webinar sendt live fra CBS som en del af Digital Vækstkultur.
Med sin store praktiske erfaring med udvikling af innovative netværk og nye samarbejdsformer mellem medarbejdere, kunder og leverandører var der rift om Simone Cicero analyser og rådgivning på de to masterclasses. De deltagende virksomheder ved, at der er gode muligheder i at supplere produktsalg med servicesalg – men den nødvendige viden og de praktiske redskaber til at tilrettelægge omstillingen mangler.
Samlet var der 44 deltagere fra private virksomheder, erhvervsfremmeaktører og forskningsinstitutioner. Vi havde lejlighed til at interviewe både deltagere og Simone Cicero. Du finder videoen længere nede i reportagen.
Formålet med masterclassen var kort og klart; hvordan bliver du bedre til at forstå dine kunders behov – og hvordan skaber du i tæt samarbejde med dine kunder, medarbejdere og leverandører nye værdifulde services.
Masterclassen forløb i fire overordnede steps:
Fokus var på konkrete løsninger. Indholdet var projektorienteret, tilrettelagt med et praktisk sigte – og arbejdet tog udgangspunkt i cases, som udvalgte deltagere havde forberedt på forhånd og præsenterede på dagen. Det praktiske og projektorienterede var ikke til at tage fejl af; konferencelokalerne bugnede af redskaber og plakatstore prints til det forestående gruppearbejde. Mapping af økosystemer og afdækning af nye værdikæder fyldte hurtigt billedet.
Simone lagde fundamentet for dagen med en tour de force gennemgang af både interne og eksterne barriere, som virksomheder og organisationer står over for, når de tager det første skridt mod teknologiske og organisatoriske platformsløsninger.
Læringsmodellen var baseret på input→øvelse→refleksion, som bidrager til at ny viden sætter sig fast, og kan omsættes direkte til konkrete redskaber i deltagernes virksomhed. Eller som Marianne Meyer Jakobsen fra Innovationsnetværk Femern Bælt siger:
Fordelingen mellem teori og praktiske gør det nemt at omsætte Simones viden til noget brugbart. Jeg fik overblik over konkrete udfordringer og en meget større forståelse for økosystemet omkring min virksomhed. Masterclassen har givet mig værktøjer til at formulere value propositions over for mine stakeholders og dermed givet mit projekt en tyngde, det ikke havde før masterclassen.
Fælles for deltagerne var (og er) deres opmærksomhed på de nye muligheder, som platformsløsninger skaber for virksomheder, som vil udvikle deres forretningsmodel og skabe nye samarbejder på tværs i deres forretningsmæssige økosystem.
Og det er ifølge Simone Cicero præcis hvad mange virksomheder ikke bare står over for – de er midt i det, og de kan ikke lukke øjnene for det:
Det er ikke en mulighed de står over for. Det er for mange virksomheder ganske enkelt en nødvendighed. Hvis ikke I rykker på de nye forretningsmuligheder, gør jeres konkurrenter det, og I risikerer meget hurtigt at blive skubbet ud af markedet.
De nye muligheder kræver nytænkning og nye metoder. Og det var præcis hvad Simone Cicero tilbød deltagerne på masterclassen – eller som Ebbe Hermansen fra GrønPleje.dk siger:
Det var interessant og ikke mindst øjenåbnende hvordan platformstænkning tager skridtet fuldt ud. Den traditionelle model med fokus på produkt, kunder og markedsføring bliver afløst af metoder til at skabe forbindelse mellem behov og måder at tilfredsstille dem på. Når man kommer med en idé til et produkt, er det noget af en vending at skulle tage. Godt der var værktøjer med – ellers ville det være umuligt at afprøve de ideer, der naturligt kom på masterclassen.
Deltagerne var bredt sammensat, ikke blot i forhold til hvilke organisationer, der deltog i masterclassen, men også i forhold funktioner og arbejdsområder.
Ni af masterclassens deltagere havde forberedt cases, som de hver især præsenterede for et tilsvarende antal grupper. Casene var baseret på deltagernes egne virksomheder, og de udfordringer og muligheder som platformsteknologien åbner op for, eksempelvis:
Casene viste, at platformstanken favner vidt forskellige brancher og målsætninger, eksempelvis