Af Heidi Svane Pedersen, Lifestyle & Design Cluster
Innovationsnetværk Service Platform afholdt den 15. januar 2018 sammen med Lifestyle & Design Cluster en workshop med fokus på VR/AR og de muligheder, teknologien giver for at skabe nye, innovative services i livsstils- og designbranchen. Vi satte brand owners, forskere og specialister stævne for at se på de muligheder, der vokser frem for øjnene af branchen, og diskutere teknologiske udfordringer, konkrete koncepter og best practice.
Workshoppen er en del af Service Platforms arbejde med at øge kendskabet til relevante teknologi-drivers inden for VR/AR for en bredere gruppe brand owners, som står over for at anvende teknologien til udvikling af deres forretning.
VR/AR-teknologien dukker op flere og flere steder, og Service Platform vil hjælpe virksomheder inden for detailhandlen og livsstilsbranchen med at finde ud af, hvad teknologien kan, og på hvilke områder, den er interessant for branchen.
Vi vil afdække og identificere de værdifulde koblinger mellem teknologien på den ene side og detailhandel og brand owners på den anden, for på den måde at få en føling med og fornemmelse for, hvad teknologien kan anvendes til.
”Vi har sat fokus på AR og VR i Service Platform, fordi vi må konstatere, at det er en frembrusende teknologi. Vi ser hele tiden nye business cases på teknologiens anvendelse fra udlandet, og det er nemt for os at spejle os i dem. Mange danske brand-virksomheder er tilstrækkeligt modne til at placere sig det rette sted i den nye værdikæde, som VR/AR er med til at etablere”, siger Rikke Wetterstrøm fra Service Platform, og fortsætter:
”Det er nu vi kan inspirere branchen til at kaste sig over den nye teknologi. Vi skal vise, at der er tale om lavthængende frugter. Og vi vil med workshops som denne være med til at reducere de barrierer, der kan opleves fra branchens side over for de nye teknologier”.
Heidi Svane Pedersen fra Lifestyle & Design Cluster mener, at vi i Danmark overordnet set har et godt udgangspunkt for at udnytte mulighederne i AR/VR. Men mode- og livsstilsbranchen er på nogle områder tilbøjelig til at holde fast i de gamle dyder. I udlandet har mange mode- og møbelproducenter fået øjnene op for teknologierne, men her i Danmark er det stadig insdustrien og marketingafdelingerne, der løber stærkest med at anvende teknologien.
”Der er et kæmpe uforløst potentiale for livsstilsbranchen og detailhandlen for at videndele, uddanne, give oplevelse og formidle. Så det er vigtigt at forstå – og for Service Platform at fortælle – at teknologien kan være med til at nedbryde manuelle arbejdsgange og samtidig effektivisere forretningens grundlæggende processer”, siger Heidi Svane Pedersen.
Rikke Wetterstrøm uddyber:
”Vi har mange eksempler fra udlandet på store brands, som udnytter teknologien rigtigt godt, hvor man i Danmark kun ser det i få og små eksempler. De er vigtigt, at de danske spillere kommer i gang med at eksperimentere med teknologien i egen kontekst, så de på den måde kan finde ud af, hvordan de bedst udnytter teknologien”.
Service Platform har allerede særligt fokus på livsstils- og designbranchen, og ifølge Heidi Svane Pedersen ryger der i øjeblikket mange forsknings- og udviklingspenge i AR/VR-teknologierne, så hun forventer helt klart, at vi fremover vi vil se både VR og AR på tværs af brancher og sektorer.
”Brand owners inden for mode og livsstil har oplagte muligheder for at skabe nye services og udvikle kundeloyaliteten. Teknologien kan være med til at styrke tre af branchens stærkeste redskaber: markedsføring, formidling – og ikke mindst fortællingen om de enkelte produkter”, forklarer hun.
Men teknologien er ikke plukmoden endnu, selvom den løber stærkt. Den er stadig lidt på first mover stadiet – det er ikke en hyldevare, virksomhederne kan gå ind og købe og bare introducere kunder og medarbejdere for. Branchen er nødt til at tænke i nye baner, og vi er nødt til at sætte demonstrationer og forsøg op, hvor vi med praktiske cases illustrerer teknologien i de rette sammenhænge.
Co-Founder & CEO Simon Lajboschitz fra VR-produktionshuset Khora:
Det fedeste var egentlig de muligheder, workshoppen tegnede op. Jeg fik et klart billede af, at vores lille virksomhed måske en dag blive en del af noget stort. I praksis fik vi nogle gode ideer til, hvordan vi kan skabe effektive købsoplevelser med teknologien.
Medstifter af Mond of Copenhagen, Michael Birch Jacobsen:
Det var en god mulighed for at få indsigt i de muligheder teknologien byder på. Men det er ikke sådan, at vi gik tilbage med konkrete løsninger på tegnebrættet. Vi skal tænke os godt om. Workshoppen pegede på nogle døre, vi kan åbne og måske træde igennem. Men før vi gør det, skal vi finde ud af præcist, hvad der er på den anden side. Og det er faktisk en værdifuld erkendelse, vi på den måde tager med os fra workshoppen.
VIRTUAL REALITY er en teknologi som tillader en bruger at virke gensidigt med et computer-simuleret miljø, det være et reelt eller imaginært et. De nyeste virtual reality miljøer er primært visuelle oplevelser, vist enten på en computerskærm eller gennem specielle briller, men nogle simulatorer inkluderer ekstra sensor information, så som lyd gennem højtalere eller hovedtelefoner. |
AUGMENTED REALITY kan også kaldes suppleret virkelighed, udvidet virkelighed og forstærket virkelighed. Teknologien kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data, for eksempel ved brug af grafik og lyd. Man får et ekstra lag af information. Den ekstra information vil typisk ikke erstatte virkeligheden, men udvide den på en eller flere måder. |