
Citychef i Randers, Mette Bræmer-Jensen, har deltaget i CityChef2020-forløbet og fået strategisk sparring til arbejdet med at udvikle Randers til en endnu bedre handelsby.
Ry City Data er et samarbejdsprojekt, der har undersøgt, hvordan man kan bruge data til at genoplive detailhandlen og nytænke byrummet i Ry. Målet er at sikre fortsat by- og serviceudvikling i byen, der har ca. 5.600 indbyggere. Konkret har projektet indsamlet og bearbejdet data om folks færden, samt data fra bl.a. kasseapparater og kundedatabaser. Denne data viser, hvordan og hvornår folk færdes i byens butikker. Projektet har givet inspiration til, hvordan byen og dens butikker kan samarbejde om at skabe den bedst mulige kundeoplevelse.
Udfordringerne i Ry er, at byen har stærke og mindre stærke butikker, bl.a. Kvickly over for specialbutikker. Desuden er der en del tomme lokaler og generelt en faldende omsætning. Derfor indledte Ry Cityforening i starten af 2016 et samarbejde med en række videnspartnere med henblik på at undersøge, om byen og butikkerne får nok ud af deres data. Eller med andre ord: Hvordan kan data bruges til at sætte gang i detailhandlen og skabe nye samarbejdsrelationer mellem butikkerne? Projektet blev iværksat af Innovationsnetværk Service Platform med Udviklingscenter for Møbler & Træ (UMT) og Alexandra Instituttet A/S som de drivende kræfter.
![]() der fortæller om projektet: |
||
![]() |
![]() |
Når vi går rundt i byen med vores smartphones, sætter vi digitale fodspor. Smartphones har en funktion, der søger efter trådløse netværk, og det får de færreste slået fra. Hvis man sætter sensorer op i bybilledet, registrerer de, når en smartphone er i nærheden og kalder et netværk. De data kan vi bruge til at analysere folks færden i byen og i de enkelte butikker. Data blev indsamlet af 15 WiFi-sensorer opsat i hhv. Kvickly og specialbutikker. Sensorerne har registreret smartphonebevægelser over en periode på 80 dage. Denne data blev koblet med bl.a. viden om kundekarakteristika (personaer) og kundeflow fra Kvickly. Desuden blev der gennemført interviews med butikker samt gennemført kundeundersøgelser.
Der blev indsamlet data på tværs af 15 butikker i løbet af de 80 dage, projektet kørte. De indsamlede data er anonyme.
Vi kan udlede fire hovedpointer af projektets analyser:
Forud for projektet blev der igangsat en interviewrunde hos samtlige butikker, som blev gennemført af PrimusMotor. Butikkerne deltog efterfølgende i en række workshops, hvor slutresultatet var en fælles vision og tre strategiske indsatsområder – blandt andet udvikling af byrummet. Butikkerne pegede også på, at de gerne ville have lavet en kundeundersøgelse. Den blev udarbejdet med tilskud fra Skanderborg Kommune. Ry City Data-projektet har bevirket, at der nu kan igangsættes konkrete tiltag i forhold til udvikling af byrummet, som ligger inden for den strategi, som byen har valgt, og som er med til at fremtidssikre Ry, ifølge Malene Stub Selmer, PrimusMotor, som har stået bag interviews og strategiproces.
Hvis vi havde sagt dataprojekt for 2 år siden, var butikkerne løbet bort, ifølge Lone Nielsen, Luna Guld & Sølv, Ry og formand for Ry Cityforening.
Nu er det vigtigt at sikre, at vi kommer fra fra aha-oplevelse til øget omsætning. Vi skal derfor bygge videre på den forståelse, vi har fået for hinanden og vores fælles muligheder i den fremadrettede proces, siger Per Rasmussen, næstformand for Ry Cityforening.
Ved at deltage i dette pilotprojekt har Ry fået inspiration til at igangsætte en fremtidssikret strategi for, hvordan byen undgår at blive et offer for urbaniseringen og får genoplivet detailhandlen samt nytænkt byrummet – bl.a. i forhold til samspillet mellem Kvickly og resten af byens butikker.
Det kan opsummeres i følgende anbefalinger:
Erhvervsdrivende i Ry har opnået viden om brugen af egne og eksterne data til videreudvikling af digitale services og tiltag i for borgere og kunder i Ry. Det forventes desuden, at projektet kan give inspiration til andre byer, der ønsker at igangsætte open data- og byudviklingsprojekter.
Download case som pdf her.